Bilgi Güvenliği

“Hacker: Bilgisayar sistemlerinin detaylarını öğrenmekten zevk alan, donanım ve yazılımların yapabileceklerini geliştiren kişidir.”

images (2)

Sağ olsun partnerim bana faydalı olacağını düşündüğü bir link gönderip, linkin içerisindeki hoşuma gideceğini düşündüğü bir bölümü de, bana “text” olarak belirtmişti. “Siber Güvenilir Kullanıcı” nasıl olunur? Hakikaten Türkiye Bilişim Derneği’nden Ahmet Pekel’in makalesini okuduğum zaman “evet işte bu” dedim ve çok mutlu oldum.

(Aynen şu yazıyordu. Zeka ve mantığın kesiştiği nokta…)

Ülke düzeyinde siber saldırılara karşı hazırlıklı olabilmenin yolu, vatandaş düzeyinde alınabilecek önlemlerden geçmektedir. Güvenlikle ilgili temel noktalara dikkat edilmesi halinde bu saldırılardan korunmak, riskleri azaltmak, siber güvenilir kullanıcı olmak konusunda önemli mesafeler kaydetmek mümkündür. Siber Saldırılar‘ın mağduru olmamak için vatandaşlarımızın bilgisayar kullanımında dikkat etmeleri gereken belli başlı hususlar aşağıda listelenmiştir.

Diyerek lisanslı yazılımların önemine dikkat çekmiş ve ardından günün koşulları içerisinde sürekli gelişen siber dünyada “Siber Güvenilir Kullanıcı” olma noktasında çok başarılı tespitlerde bulunmuş Ahmet bey. “Siber Güvenilir Geliştiriciler” başlığı içinde bende bir kaç husus belirtmek isterim.

Özellikle veri kaybı önleme, koruma, şifreleme ve sosyal mühendislik ile ilgili çalışmaların denetimli-serbestlik ilkeleri ve kesinlikle bir önceki yazımda belirtmiş olduğum gibi  “Siber Güvenilir Kullanıcı  + Siber Güvenilir Geliştirici” farkındalığı ile “Milli Bilişim Seferberliği” başlığına  katkıda bulunmalıyız. Çocuklarımızı siber gelen tehditler karşısında koruyamazsak, aile kavramının yok olması riski ile de karşı karşıya kalacağız.

Şu anda “Momentum” etkisi görülmüş ve dalgaların arasında sörf yaparmışcasına internet ortamlarında sörf yapan ve bu tanımı kendi sistemine kabul eden herkesin gördüğü gibi, (“sörf yapılabilmesi için yaşanan an’a “Momentum” denir)  inanılmaz bir liyakat olgusu ile karar verip pozitif değerler üzerine geliştirme yapacak yeni nesillerin de ivedilikle yetiştirilmesi gerekir ki hızla nitelikli siber güvenilir uzmanlar siber savaşta cephelerini sağlamlaştırabilsinler…

Öncelikle CEH müfredatının teknolojiyle eş zamanlı olarak güncellendiğini hepimiz biliyoruz.  Etik yada ahlaklı Hacker olmak adına tercih edilen “CEH” (Certicated Ethical Hacker) içeriklerini baz alarak atölye ve sanal eğitimler ile desteklenerek, uluslararası kabul gören CEH standartlarına da “siber güvenilir hacker” kavramı ile liyakatla dolu bir nesil kurgulanabilir. Bu arada aslında Hacker kavramının ilk olarak 1960 lı yıllarda MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) üniversitesinde bir yazılım ve sistemin yapabileceklerini ileriye taşımak anlamında kullanılmaya başlandı. MIT Ünviversitesi  günümüzde kullandığımız bilişim teknolojilerinin çoğunu keşfeden ve geliştiren kurumdur. O zamanlarda, fortranda yapılan yazılımları geliştiren araştırma görevlilerine verilen isim”Hacker” dı. Ve bu ismin çıkış kaynağı olan MIT, hacker kelimesinin anlamını tanımlarken şöyle diyor; “Hacker: Bilgisayar sistemlerinin detaylarını öğrenmekten zevk alan, donanım ve yazılımların yapabileceklerini geliştiren kişidir.” Olarak tanımlanırken, günümüzde özellikle de ülkemizde hacker=hırsız algısı ile hackerlık kötü bir iş yapmak anlamında kabul edilmektedir. Almanya’da olan arkadaşlarımın “almanyadan istediğin devlet kurumunu yada özel bir şirketi hackle ve bildir , inanlmaz paralar kazanırsın. Ödül veriyorlar ve sürekli çalışmak istiyorlar” şeklinde kıymetli olan çabalara ise ülkemizde suç olarak bakılmaktadır. Yine bildiğim öğrencilerden bazıları okulun sistemlerinde açık ararken yakalanmış ve 1 yıla varan uzaklaştırma cezaları verilmişti. Davaları devam eden gençlerin tek suçu, sızma testlerini yaptıktan sonra bildirmesiydi. Ülkemizde acilen “Siber Güvenilir” tanımının yaygınlaştırılması ve bu tanımın yanına da kullanıcı, geliştirici, hacker vb. Gibi başlıklarında farkındalığı için çalışmalıyız düşüncesindeyim. Okullarda, etkinliklerde ve hatta hayatın her alanında siber güvenilir tanımı için çalışmalar yapılmalı ki, “yazdık ve okundu” diyerek beklemeden, faaliyette bulunduk aşamasında görüşlerimizi sürekli paylaşmalıyız.

Tags : hackermilli bilişim seferberliğiSiber Güvenilir Kullanıcısiber güvenlik
Burak Bozkurtlar

The author Burak Bozkurtlar

Siber Güvenilir Türkiye

Leave a Response